U petak, 9. februara 2024. godine, Beograd može očekivati izuzetno toplo vreme s temperaturama koje će se kretati do 23 stepena Celzijusa, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). Ova temperatura je iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, a slične visoke temperature očekuju se i tokom vikenda, sa prognozom do 22 stepena u subotu.

Meteorolog RHMZ, Nedeljko Todorović, ukazuje da su prognoze za Beograd, prema podacima od 1888. do 2024. godine, retko više od ovih temperatura u februaru. Rekordna temperatura za 9. februar iznosi 19,7 stepeni, zabeležena 2001. godine, ali postoji mogućnost da se taj rekord obori tokom ove sedmice.

Todorović ističe da prognoze nisu uvijek potpuno pouzdane, ali očekuje da će temperatura biti blizu postojećeg rekorda. Moguće je čak i da se obori rekord od 18,5 stepeni, izmeren 10. februara 2022. godine.

Natprosječno toplo vrijeme zadržaće se tokom cijele sedmice u Srbiji, sa pretežno sunčanim danima i temperaturama koje će se kretati od 16 do 23 stepena Celzijusa. Vjetrovito vrijeme očekuje se u petak i tokom vikenda, dok će prve padavine lokalnog karaktera stići u nedelju. Početkom naredne sedmice, kiša će postati učestalija, a od utorka se očekuje zahlađenje uz prelazak kiše u snijeg u planinskim predjelima.

Dnevna kolebanja temperature tokom sedmice biće izražena, naročito van većih urbanih sredina u centralnoj i južnoj Srbiji, gdje će minimalne temperature biti od -2 do 2 stepena Celzijusa, dok će najviše dnevne temperature biti natprosečno visoke.