Osumnjičenima za ubistvo Danke Ilić stavlja se na teret teško ubistvo djeteta, za koje je predviđena kazna doživotne robije bez mogučnosti uslovnog otpusta. Ovo je ozbiljno krivično djelo, posebno kada je riječ o ubistvu maloljetnog djeteta, pa će se sudski postupak voditi prema odredbama zakona koje propisuju nastrožije sankcije za ovakve slučajeve. Ako se osumnjičeni dokažu krivim, suočiće se sa ozbiljnim posljedicama i najstrožijim kaznama propisanim zakonom.

Osumnjičeni za ubistvo djevojčice Danke Ilić, S.J. i D.D. danas će biti dovedeni na saslušanje u Više javno tužilaštvo u Zaječaru. Protiv njih se podiže optužnica za krivično djelo teško ubistvo djetata, za koje je po izmjenama Kirivičnog zakonika koje su stupile na snkau 1. decembra 2019 godine zaprećena kazna doživotne robije bez uslovnog otpusta. Prema saznanjima, osumnjičenima su postavljeni branioci po službenoj družnosti.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić, gostujući u jutrarnjem programu Informer TV, izjavio je da su osumnjičeni, nakon što su automobilom udarili Danku, vjerovali da je mrtva, te je ubacili u kepek. Međutim, djevojčica je bila živa i u jednom trenutku se probudila.

“Prikupljanje dokaza se odvija neprekidno. Jedan od počinilaca ima blokadu i ne može da se sjeti gdje je ostavio tijelo. Iako se njihove priče poklapaju u detaljima udaraca, nisu bili usaglašeni oko samo čina ubistva djeteta. Danka je bila u nesvjesti nakon udarca autom, a njih je iznenadilo kada se probudila. Jedan od njih je potov izvršio davljenje, nakon čega su se riješili tijela na deponiji”, izjavio je Cmolić.