Glumac Nenad Jezdić već dugi niz godina izvodi monodramu “Knjiga o Milutinu”, koja je postala omiljena među publikom i smatra se kultnom predstavom.

Sinoć je Jezdić održao svoju predstavu u “Zvezdara Teatru”, gdje je bilo traženje karata. Međutim, dok je publika uživala u izvanrednom performansu glumca, primijećena je i jedna gospođa u publici koja nije pratila osnovne etičke norme u pozorištu.

U današnje doba tehnologije, ubrzanog načina života i povećanih problema s koncentracijom, žalosno je što se ljudi ponekad zaborave i zanemare osnovne principe pristojnog ponašanja, ljubaznosti i etike.

Na predstavi u kojoj je Nenad Jezdić glumio Milutina sinoć se dogodio neobičan trenutak. Nakon što je maestralno odigrao svoju ulogu, Jezdić je prekinuo aplauz i obratio se ženi u publici koja nije poštovala pravila ponašanja u pozorištu.

Gospođa je tokom predstave većinu vremena provodila gledajući u svoj mobilni telefon, što je ometalo ostale posjetioce i čak odvuklo pažnju od same predstave. Jezdić je odlučio da je opomene zbog toga, a snimak tog trenutka je objavljen na društvenim mrežama teatra. Nakon što je izrazio svoje nezadovoljstvo, publika je još jače aplaudirala u znak podrške.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zvezdara teatar (@zvezdarateatar)

Nakon što smo kontaktirali glumca kako bismo čuli njegove komentare o nedavnom incidentu u pozorištu, prenosimo njegovo izlaganje u cjelosti.

Glumac je objasnio da je njegovo obraćanje došlo nakon same predstave, a ne tokom nje kako su neki mediji izvestili. Već na početku predstave, primjetio je prisutnost fotografisanja u publici, što je nešto što se dešava i što može biti tolerisano ako se radi bez upotrebe blica. Međutim, kada su blicevi počeli da sijevaju u njegovom pravcu, to je narušilo njegovu koncentraciju i stvorilo negativnu atmosferu, kako u glumačkom tako i u intimnom smislu.

Takođe, želio je da se obrati publici koja je prisustvovala predstavi i koja je sigurno primjetila situaciju. Glumac je istakao da je najviše bio ometen četovanjem, odnosno dopisivanjem u publici, što takođe remeti koncentraciju i interakciju između publike i glumaca na sceni. U pozorištu je važna dobra atmosfera između publike i izvođača kako bi predstava bila uspješna, stoga je naglasio važnost međusobnog poštovanja i saradnje.

Nakon prekida naklona, što je uobičajeni kraj predstave, želim da istaknem da taj trenutak treba da bude simbol završetka glumačke predstave, ali i interakcije između publike i glumca. Za mene je to intimni trenutak koji svjedoči o uspješnoj igri na sceni i pažnji publike. Iako cijenim aplauz publike, tada mi nije bilo do toga jer je ometanje u publici narušilo moju koncentraciju i spriječilo me da pružim svoj maksimum. Bez obzira na fizičku i mentalnu iscrpljenost, svaki put kada izvodim predstavu, trudim se da joj pristupim s istom pažnjom kao i prvi put. Važno mi je da svaka izvedba bude jednako značajna i da ostvarim emocionalnu interakciju i empatiju sa svakim posjetiocem koji dođe da je gleda.