Nemila tragedija koja se desila 9. marta u Velikom Mokrom Lugu mogla je možda biti izbjegnuta da je Hitna stigla za pet minuta, umjesto za 20 minuta nakon prvog poziva.

Dvadesetdvogodišnja mlada žena se gušila, borila se za svoj život, dok su članovi porodice gotovo 20 minuta pokušavali da odrede na koji broj telefeona treba zvati hitnu pomoć, budući da žive u Velikom Mokrom Lugu (Srbija).

Kada su pozvali broj 194, upućeno im je da se obrate Grockoj, gdje su im rekli da se obrate direktno Kaluđerici, čija je ekipa bila najbliža i nadležna za taj dio grada.

Ovo preusmjeravanje poziva se odužilo, što je rezultiralo tragičnim ishoodm – mlada žena je preminula čekajući medicinsku pomoć, jer hitne službe nisu bile međusobno povezane, ostavljajući građane da se snalaze sami.

Očito je da isti broj nije važeći za sve situacije.

Unatoč najavama srpskih vlasti o digitalizaciji i povezanosti zdravstvenog sistema, čak ni najvažnije službe – Hitna pomoć, izgleda da nisu u potpunosti koordinirale.

Nedostatak komunikacije između različitih timova Hitne pomoći, koji bi trebali surađivati, kao i sustava koji nije osposobljen za brzo informiranje najbliže ekipe o hitnoj situaciji, nije iznenađenje u ovom tragičnom slučaju.

Konkretno, u ovom incidentu, poziv na broj 194 je stigao u 20:07, zbog gušenja mlade žene. Majci koja je pozvala rečeno je da pozove Hitnu pomoć u Grockoj. Potom je stric djevojke pozvao taj broj, a oni su mu rekli da mora zvati Hitnu pomoć u Kaluđerici, jer su oni bili najbliži. Tek u 20:15 su dobili taj broj telefona, a ekipa je stigla pet minuta kasnije u 20:21.

Dvadesetdvogodišnja žena je umrla na rukama majke, jer “oni nisu nadležni, neka zovu Grocku”. Došli su pola sata kasnije, ali su mogli samo konstatirati smrt. Bio je to tužan i uznemirujući događaj koji bi trebao pobuniti ozbiljnu reakciju.