U Poljskoj, 41-godišnja žena je hitno prevezena u bolnicu u kritičnom stanju te je neočekivano rodila svoje dijete. Međutim, izuzetno zabrinjavajuće bilo je stanje novorođenčeta koje je preživjelo iako je bilo izloženo velikoj količini alkohola u krvi. Ovaj šokantan incident dogodio se 3. januara ove godine, ali su detalji tek sada ugledali svjetlo dana.

Prema izvještaju lokalnog poljskog novinskog portala Ciech-Press, žena je tog dana stigla u bolnicu u Żurominu, udaljenom oko 120 kilometara sjeverozapadno od Varšave, jer je trebala roditi, ali je bila potpuno pijana. Uskoro nakon dolaska, ona je uspješno donijela na svijet svoje dijete. S obzirom na visoku razinu alkohola u krvi kod majke, koja je iznosila dva promila, medicinski tim je naložio testiranje novorođenčeta.

Iznenađujuće, dijete je preživjelo iako je pri rođenju imalo 2,8 promila alkohola u organizmu, potpuno alkoholizirano. Klinika je momentalno obavijestila policiju, a Državno odvjetništvo trenutno istražuje slučaj zbog ozbiljne ugroze zdravlja i života novorođenčeta. Unatoč ozbiljnosti situacije, protiv 41-godišnjakinje, koja već ima jedno dijete, još nije podignuta optužnica. Ukoliko se to dogodi, prijeti joj zatvorska kazna od tri mjeseca do pet godina.

U cilju zaštite dobrobiti novorođenčeta, državni odvjetnik nije iznio konkretnije informacije o daljnjoj sudbini djeteta. Nakon svega, novorođenče je sada izdvojeno od majke i stavljenje pod sigurnu skrb u dječjoj ustanovi. Također, saznaje se da su nadležne gradske socijalne službe bile upoznate s okolnostima u kojima se žena nalazila, budući da je već bila poznata po alkoholizmu i bila pod stalnim nadzorom socijalne radnice. Postavlja se pitanje kako nije bilo primijećeno da je žena konzumirala prevelike količine alkohola tokom trudnoće.