Ubistvo Nusreta Destanovića (28) očito je bilo pažljivo isplanirano od strane R.H. (27), žene koja je bila u vezi s mladićem, njenog bivšeg supruga S.Z.A. (26) i još jednog saučesnika. Ova tragična epizoda duboko pogađa cjelokupnu regiju već nekoliko dana, a svakodnevno se otkrivaju novi šokantni detalji.

Prema riječima rođake preminulog Nusreta, kruže razne verzije priča i lažnih informacija.

“Da, Nusret je nestao 08.02.2024. u 02:00 nakon što je primio poruku ‘Kući sam, dođi. Sama sam, nema nikoga’. Krenuo je, ali se nije javljao svojoj porodici. Na mjestu događaja pojavili su se S.Z.A., E.H. i R.H. S.Z.A. je izišao iz vozila, udario ga štapom, a zatim izvadio nož i brutalno ga napao – udarao ga 22 puta i nemilosrdno ga zaklao”, počinje rođaka svoju priču.

Ona ističe da su uz pomoć R.H., S.Z.A. išli korak dalje stavivši Nusreta na zadnje sedište vozila.

“Zajedno su otišli kako bi nastavili s mučenjem. Stigli su do bunara u Međugorju, gde su ga umotali u ćebe, zavezali i surovo ga bacili u bunar. Nakon toga, svako se povukao svojoj kući. S.Z.A. je preuzeo Nusretov automobil i odvezao ga do E.H.-ove kuće, gde Nusret nije pružao otpor. Umesto toga, pružio mu je ruku i omogućio mu da prespava kod njega, kako bi bio pripremljen za bekstvo”, opisuje rođaka svežim rečima ovu uznemirujuću priču ubistva.

Prema riječima rođakinje, porodica je bila preplavljena dezinformacijama, a nedavno su saznali za uznemirujuće tvrdnje da su, navodno, Nusretu izvađene oči i odsječen nos.

“Pojavljivanje E.Dž.-a, koji se sam predao policiji, donekle je umirilo situaciju. On je lično pozvao i obavijestio ih da će se dobrovoljno predati i pokazati gde se nalazi tijelo. Nakon što je to učinio, momentalno je uhapšen. Tvrdi da je bio prisutan, ali da nije direktno učestvovao u zločinu. Kasnije je sve ispričao policiji, koja je potom krenula po R.H. Istina je da je Nusretova sestra udana za brata R.H., ali njih dvoje već dvije godine ne komuniciraju, pa ni prije ovog tragičnog događaja. Kako se Nusret upoznao s njom, ostaje nepoznato, a mi možemo samo nagađati, što je, naravno, neprecizno. Postoje snimci poruka u kojima S.Z.A. prijete, da bi zatim pozvali Nusretovog brata, pokušavajući se distancirati od zločina i forsirajući nasilje kako bi iznudili od R.H. informacije o ostalim saučesnicima. Očigledno je mislio da će na taj način oprati svoje ruke. Ne možemo shvatiti kako neko može tako hladno iznositi izjave kao da brine o porodici, govoreći: ‘Brate, nemoj me prijavljivati, neću moći viđati djecu’. To je apsolutno neprihvatljivo. Istina je da otac nije dozvolio Nusretovim kćerkama da prisustvuju sahrani svog brata, čime ih je, izgleda, isključio iz porodice. Sada postaju porodica koja podržava zločine! Što se tiče tvrdnji o 20.000 eura, stanu i automobilu, to su čiste laži. Nusret nije dolazio pet godina, imao je urednu vizu i živjeo je u inostranstvu gde je pošteno radio i bio izuzetno čestit čovjek. S.Z.A. neprestano mijenja prezimena i imena, kako je i potvrdio njegov otac, ali zašto se prećutkuje treće prezime? Šta se to krije iza tog čovjeka? Nažalost, ovo nije njegov prvi zločin! Otac osumnjičenog je izrazio saučešće, ali nije lično kontaktirao oca preminulog Nusreta, iako se šuška da jeste. To nije tačno! Nećemo prihvatiti pozive od ubica! On zna gde mu se nalazi sin!”, zaključila je rođaka.

Podsjećamo da je sahrana Nusreta Destanovića obavljena u nedjelju, uz prisustvo mnogo rodbine i prijatelja, u njegovom rodnom mjestu Đerekare. Motivi ubistva još uvijek nisu poznati, ali se pretpostavlja da je bilo pažljivo isplanirano, a osumnjičeni je pobjegao u Njemačku.

U saopštenju VJT se ističe da za krivično djelo teškog ubistva, koje obuhvata lišavanje života na surov ili podmukao način, zakon predviđa kaznu od najmanje deset godina zatvora ili doživotni zatvor.

Istraga je u toku, a nadležne institucije intenzivno rade na lociranju i hapšenju glavnog osumnjičenog.