Na sahranu najboljeg prijatelja došao u zelenoj haljini: Na mrežama ga razapeli, a zbog njegovog razloga će vam zastati knedla u grlu

0
1661

Priča o britanskom vojniku Kevinu Elliottu i njegovom dugogodišnjem prijatelju Barryju Delaneyu odražava snažnu vezu prožetu humorom, ali i dubokom tugom. Njihovo prijateljstvo, ispunjeno smijehom i zajedničkim trenucima, dobilo je posebnu dimenziju kada su donijeli neobičnu odluku. Kada je Elliott dobio naređenje da ode u ratom pogođeni Afganistan, njih dvojica su se dogovorili da, u slučaju da Elliott pogine, Delaney na njegov sprovod dođe odjeven u haljinu. Iako je ova šala trebala donijeti malo svjetla u tamu rata, na kraju je postala čin velike emocionalne težine.

Ova odluka, koja je izvorno bila zamišljena kao šala, postala je ozbiljna nakon što je Elliott poginuo u zasjedi talibana u Afganistanu. Delaney je, uprkos boli koju je osjećao, ispunio obećanje i pojavio se na sprovodu u živopisnoj zelenoj haljini. Ovaj čin privukao je pažnju javnosti i izazvao različite reakcije, jer je slika muškarca u haljini na vojnom sprovodu bila neobična.

No, unatoč brojnim komentarima, priča iza ovog gesta ispunjena je prijateljstvom i odanošću. Barry Delaney nije obukao haljinu samo zbog šale, već iz poštovanja prema obećanju koje je dao svom najboljem prijatelju, ispunivši ga s velikom ljubavlju i odanošću.

Dva dana prije Elliottove smrti, Delaney je dobio pismo iz Afganistana u kojem je njegov prijatelj govorio o haotičnim uvjetima na frontu i svojim rastućim sumnjama u vojnu misiju. Iako je planirao odmor na Tajlandu i maštao o miru, sudbina je, nažalost, odlučila drugačije. Elliott je poginuo 31. augusta, a Delaney je na sprovodu ispunio obećanje, noseći haljinu kao simbol njihove snažne veze.

Malo o turističkim destinacijama Maroka

Maroko je zemlja bogate kulture, predivne prirode i nevjerovatne arhitekture, koja se prostire od obala Atlantskog okeana do planina Atlas i pustinje Sahare. Glavni grad Rabat nudi savršen spoj modernog i tradicionalnog, s atrakcijama poput Kraljevske palače i kasbaha Oudayas.

Marrakech, jedan od najpoznatijih gradova, oduševljava tržnicama i arhitekturom. Trg Djemaa el-Fna središte je života u gradu, dok vrtovi Majorelle nude mirnu oazu usred vreve.

Planine Atlas, idealne za ljubitelje prirode, privlače mnoge avanturiste, dok pustinja Sahara pruža nezaboravno iskustvo vožnje kamilama i noći pod zvjezdanim nebom.

Obalni grad Essaouira privlači svojim kamenim zidinama i šarenim tržnicama, dok Fes, s UNESCO-ovom medinom, nudi bogatu historijsku i kulturnu baštinu.

Agadir, popularna destinacija na obali, nudi prekrasne plaže i luksuzna odmarališta, privlačeći posjetitelje željne sunca i mora. Maroko, sa svojom raznolikošću i ljepotom, nudi neiscrpne mogućnosti za nezaboravno putovanje.