Ako vi sumnjate da imate manjak ovog bitnog minerala, onda je i potrebno da se u tome slučaju obratite doktoru. Kalcijum je inače mineral koji je skroz bitan za zdravlje.

Inače se čak 99 posto kalcijum nalazi u kostima i organizmu, a ostali procenat se nalazi u mekanim tkivima i ekstraćelijskim tečnostima, pa pored zasluge da imate jake kosti i zube, vama kalcijum pomaže u pravilnom radu mišića i srca.

Kalcijum je veoma bitan za rast i razvoj djece, a ako imate problema sa koncentracijom ili vam su zubi osjetljivi, te možda imate grčeve u mišićima, onda u tome slučaju trebate provjeriti da li vam fali kalcijuma.

Nedostatak ovog minerala se može pojaviti iz više razloga kao što su neadekvatna ishrana, uzimanje nekih lijekova koji inhibiraju apsorpciju kalcijuma, te intolerancija na hranu koja je bogata sa kalcijumom ili kada imate hormonske promjene. Nedostatak kalcijuma se može ogledati u par problema, a na početku znakovi neće biti toliko očigledni, dok će sa vremenom postati samo izraženiji.