Većina ljudi koji su živjeli u Jugoslaviji se mogu sjetiti vojničkog pasulja koji se pravio u JNA, a ono što je preporuka kod toga pasulja jeste da se sve do zapržavanja ne smije miješati.

Izaberite pasulj kojeg ćete potopiti u hladnu vodu i tu trebate voditi računa da ima dovoljno vode kako pasulj ne upije cijeli kada nabubri količinu vode, te ostane suh.

Potopljeni pasulj na hladnom mjestu ostavite da se namače 1 do 3 sata, pa poslije toga ocijedite vodu gdje je bio natopljeni pasulj i onda ga stavite u odgovarujuću posudu, te prelijte sa hladnom vodom i stavite da se kuha nekih 10 do 15 minuta.

Poslije toga opet ocijedite vodu i prelijete vrelom vodom, kako bi pasulj potonuo i onda dodajte polovinu sitno isjeckanog crnog luka, te ostavite to da se krčka uz povremeno dolijevanje tople vode.

U polovinu zagrijane masnoće dodajte sitno isjeckani crveni luk i šargarepe isječene na manje kockice i sve pržite da malo porumeni, pa kada pasulj bude napola skuhan onda dodajte proprženi luk i mrkvu, te suhu papriku, a koja je bila namočena nekih dva satta prije toga i dodajte lovorov list.