“ZBOG OVOGA SAM I DAO OTKAZ” Bivši mesar otkrio sve trikove kako varaju kupce u mesarama – “Šef objekta stavlja sebi bonus u džep”

0
950

U svijetu prodaje često se susrećemo s nepoštenim praksama. Prodavači ponekad koriste razne trikove kako bi povećali cijene, a kupci se često suočavaju s proizvodima koje nisu tražili ili plaćaju više nego što bi trebali. Ovaj način poslovanja postao je standard, pri čemu se više pažnje posvećuje onome što “prođe”.

Najčešće prevare javljaju se u odjelima za meso i suhomesnate proizvode. Mnogi kupci su primijetili da proizvodi često imaju manju težinu od one koja je naznačena na ambalaži. Jedan kupac je, na primjer, izvagao pakovanje koje je trebalo sadržavati 100 grama mesa i otkrio da ima samo 78 grama.

Na društvenim mrežama pojavila se objava koja upozorava: “Budite oprezni, varaju nas s težinom proizvoda. Na vagi u trgovini izmjereno je samo 78 grama umjesto 100 grama. Ovo nije prvi put da primjećujemo ovakve stvari. Prodavačica tvrdi da je vaga ispravna, ali to je očigledno kod manjih količina.” Očigledno, ovakve situacije nisu rijetke i mnogi kupci imaju slična iskustva.

Neki bivši mesari odlučili su podijeliti svoja saznanja kako bi upozorili ljude na obmanjujuće prakse u vezi s mesom.

Jedan od njih je naglasio: “Važno je znati da meso često dolazi natopljeno vodom. Kada naručite kilogram šnicli, nakon što ih stavite u frižider, primijetit ćete da težina nije ista jer se dio vode ocijedi. Također, postoje trikovi s vagom, gdje ispod papira stavljaju nešto kako bi težina izgledala veća, čime menadžeri ostvaruju bonuse.”

Pored toga, mnogi mesari često ne melju svježe meso, već nude već pripremljeno mleveno meso kako bi se riješili ostataka, umjesto da kupcima ponude čiste komade mesa.

Većina ljudi ne provjerava ponovo težinu mesa kod kuće ili u prodavnici, što često dovodi do situacije da su u cijenu uračunati papir ili ambalaža u kojoj je meso zapakirano.

Također, poznati su trikovi poput prelepljivanja deklaracija ili postavljanja različitih cijena na pultu i blagajni kako bi se kupci zbunili.

Također, otkriva i kako se dio zarade često prebacuje direktno šefovima, dok se radnici suočavaju s niskim plaćama i teškim radnim uslovima. Ova situacija može dovesti do etičkih dilema i nezadovoljstva među zaposlenima, što ga je i natjeralo da da otkaz. Njegova priča otvara važna pitanja o transparentnosti, etici u poslovanju i zaštiti potrošača.