Lena je pre 10 godina oduševila Srbiju, a onda u životu doživela haos: Sad je niko ne bi prepoznao, evo čime se bavi

0
313
Lena Stamenković je brzo postala muzička zvezda kada se prvi put pojavila na sceni sa samo 10 godina. Njena pojava je izazvala pometnju, sličnu onoj koju je priredio njen vršnjak Marko Bošnjak, čiji je emotivan glas dirnuo srca svih u Srbiji. Mnogi su je opisivali kao da je došla direktno sa Brodveja, a njene kolege, poznate ličnosti iz sveta muzike, nisu štedeli reči hvale. Ipak, nakon tog početnog uspeha, ova slatka riđokosa devojčica povukla se iz javnosti. Danas, kao prelepa mlada žena, i dalje nosi muziku u svom srcu, što je prati kroz ceo njen život.

Njena harizma je tokom godina samo ojačala, a stavovi koje deli o životu inspirišu mnoge ljude. Takođe, stvorila je jedinstven modni izraz, a sa samo 20 godina već ima jasno definisane ambicije i ne dozvoljava nikome da ometa njene snove.

Lena Stamenković, rođena 1. juna 2004. godine u Zaječaru, prvi put se našla na sceni kada je zapevala na krštenju svog mlađeg brata. Danas pohađa časove solo pevanja i klavira u muzičkoj školi Jovan Pandur.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lena (@lenastamenkovich)

Njene omiljene muzičke zvijezde uključuju Selin Dion, Ališu Kiz, Maraju Keri i Majkla Džeksona, dok je Kvin njena omiljena muzička grupa. Pored svoje ljubavi prema muzici, bavi se raznim kreativnim aktivnostima poput crtanja, pletenja i glume.

Godine 2015. predstavljala je našu zemlju na Dečjoj pesmi Evrovizije u Sofiji sa svojom pesmom “Lenina pesma”, za koju je sama napisala tekst u saradnji sa Leontinom Vukomanović. Od 2018. godine, započela je i sa radom na sinhronizacijama. Gledali smo je u mjuziklu “Tesla i bitka na magnetnom polju”, a zatim se povukla kako bi se posvetila školskim obavezama.

Prošle godine, objavila je svoj debi album “San o snu”, a prethodno je snimila nekoliko singlova, među kojima su “Hej”, “Tajne”, “Zemlja” i “Zato”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lena (@lenastamenkovich)

Lena, iako van estrade, često čuje komentare da bi u Americi već postala zvijezda.

Često čujem da ne pripadam ovdje, već da bih bila sjajna na američkom tržištu. Mislim da bih tamo bila pod mnogo većim pritiskom. Možda bih bila uspješna za generacije unaprijed, ali isto tako, toliko je teško nositi se sa svim tim. Razumijem zašto je toliko depresije i teških priča tamo. Nije zdravo proći kroz sve to normalno“, izjavila je Lena.

Ona je također podijelila teško iskustvo vršnjačkog nasilja, ističući kako je najteže bilo kada su je vršnjaci, prema njenim riječima, pokušali utopiti u bazenu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lena (@lenastamenkovich)

Lena Stamenković otvorila je dušu za “Kurir”, govoreći o teškim trenucima iz svog života. “Prozivke, ogovaranja i čak gađanje kamenjem izgledaju kao sitnice u poređenju sa onim što sam proživjela. U takvim situacijama, tvoj um jednostavno počne raditi na način koji ti govori da se moraš boriti za opstanak”, izjavila je ona.

Sjećajući se jednog posebno traumatičnog događaja, Lena je ispričala: “Malo ljudi zna da su me jednom prilikom pokušali udaviti u bazenu. Za mene je to sada ‘normalno’, jer djeca su to. Iako je to bilo zastrašujuće, pokušavam to gledati bez mržnje, jer shvatam da su to samo djeca. U tim trenucima, tvoj um reagira nevjerojatnom brzinom”, priznala je Lena.

Nakon svih tih nemilih događaja, povukla se u sebe i odvojila od drugih.

Lena, nakon brojnih životnih izazova, pronašla je utočište u svojoj umetnosti. Kroz svoje introspektivne trenutke, transformisala je bol u papir, stvarajući harmoniju i muziku koja sada oplemenjuje njenu dušu i inspiriše druge. Njen angažman u organizaciji festivala “Buna” u Zaječaru, zakazanog za kraj jula, predstavlja veliki korak napred za kulturu istočne Srbije. Lena entuzijastično najavljuje dolazak umetnika poput Rouzi, Kendi i Cunamija, što će sigurno obogatiti kulturnu scenu našeg grada i šireg regiona. Uz to, svoje bogato muzičko znanje nesebično deli sa polaznicima škole pevanja Suzane Branković, koja je nekada bila članica popularnog benda “Bjuti kvins”.

Lena Stamenković je mlada i talentovana umetnica koja se na srpskoj muzičkoj sceni ističe svojom jedinstvenom sposobnošću da izrazi emocije kroz muziku. Rođena i odrasla u Zaječaru, Lena je od malih nogu pokazivala sklonost prema umetnosti, a njena strast prema muzici postala je njen glavni oslonac tokom teških životnih trenutaka. Kako je prolazila kroz različite izazove, Lena je otkrila da je introspektivnost donela poseban dar – sposobnost da duboko razume ljude i njihove emocije. U tom procesu, pronašla je način da svoje misli i bol prevede u stihove, a svaka nota koju je svirala postajala je deo njenog ličnog putovanja.

Lena je znala da se umetnost može koristiti kao terapija, pa je tako počela da piše pesme koje su odražavale njena iskustva i osećanja. Njeni tekstovi govore o ljubavi, gubitku, prijateljstvu, i svemu onome što oblikuje ljudske odnose. Ona ne beži od bola, već ga koristi kao inspiraciju, verujući da svaka teškoća može doneti nešto dobro, ako se pravilno obradi. Ovo je, na neki način, i njen poziv da inspiriše druge da se suoče sa svojim emocijama i da koriste umetnost kao način lečenja.

Jedan od značajnih koraka u njenoj karijeri bio je angažman u organizaciji festivala “Buna”. Ovaj događaj, koji se održava svake godine u Zaječaru, okuplja brojne umetnike iz različitih delova Srbije i šire, stvarajući platformu za mlade talente da pokažu svoje umeće. Lena smatra da je ovaj festival važan ne samo za njen grad, već i za celu istočnu Srbiju. Svojom energijom i entuzijazmom, ona pomaže u promociji festivala, a posebno se raduje dolasku poznatih izvođača poput Rouzi, Kendi i Cunamija, čija prisutnost obogaćuje kulturni program i privlači publiku.

Osim što se bavi organizacijom festivala, Lena ne zaboravlja da prenese svoje znanje na mlađe generacije. Kao instruktorica u školi pevanja Suzane Branković, nekadašnje članice grupe “Bjuti kvins”, ona pomaže polaznicima da razviju svoje vokalne sposobnosti i pronađu svoj muzički izraz. Njena posvećenost podučavanju i mentorstvu ne samo da doprinosi razvoju mladih umetnika, već i jača vezu između generacija, stvarajući zajednicu koja se međusobno podržava i inspiriše.

Kroz sve ove aktivnosti, Lena Stamenković pokazuje da je umetnost moćno sredstvo koje može promeniti živote. Njena sposobnost da razume i prihvati svoje emocije, kao i emocije drugih, čini je izuzetnom umetnicom i inspirativnom ličnošću. U svetu punom izazova, Lena je svetionik nade, podstičući druge da istražuju svoje unutrašnje svetove i koriste umetnost kao sredstvo izražavanja i lečenja. S obzirom na njen talent i strast prema muzici, možemo očekivati da će Lena nastaviti da ostavlja snažan trag na muzičkoj sceni, inspirišući mnoge generacije umetnika da slede svoje snove.