Novak Đoković bez ove voćke ne izlazi iz kuće: Savršena je za creva i kosti, a naš teniser je jede svaki dan

0
1224

Novak Đoković je jedan od najdominantnijih igrača u istoriji tenisa, a njegova karijera je obeležena izvanrednim postignućima i neustrašivom odlučnošću. Rođen u Beogradu 22. maja 1987. godine, Novak je još kao dečak pokazivao neverovatnu posvećenost i talenat. Sa godinama, razvio je nevjerovatnu kombinaciju tehničke preciznosti, fizičke izdržljivosti i izuzetne mentalne stabilnosti, što ga je izdvojilo među najboljima. Ono po čemu je posebno poznat jeste njegov kapacitet da u trenucima kada je već na ivici poraza, pronađe snagu i preokrene situaciju u svoju korist, osvajajući najvažnije poene u kritičnim momentima. Njegova nepokolebljiva volja i sposobnost da prebrodi najteže situacije na terenu učinili su ga ikonom modernog tenisa.

Tokom svojih mečeva, Novak Đoković je poznat po tome što zrači nevjerovatnom energijom, a mnogi već znaju da mu je omiljena užina tokom pauza spoj banana i urmi. Kao jedan od najvećih šampiona u istoriji tenisa, Novak pridaje veliku važnost ishrani, verujući da pravilna ishrana igra ključnu ulogu u održavanju vrhunske forme na terenu.

Često je znao da kroz šalu spomene kako mu, i pored dogovora, ponekad donesu jabuke ili kruške umesto njegovih uobičajenih urmi i banana. Ipak, Novak se uvek vraća toj kombinaciji, jer smatra da upravo ona najbolje zadovoljava njegove potrebe za energijom i pomaže mu da ostane fokusiran tokom dugih i iscrpljujućih mečeva.

Banane su često prepoznate kao izuzetno hranljiv i zdrav plod, zahvaljujući obilju vitamina i minerala koje sadrže. Posebno su bogate kalijumom, mineralom ključnim za pravilan rad mišića, održavanje krvnog pritiska i balans elektrolita u organizmu. Takođe, pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, što je od suštinske važnosti za održavanje snage i izdržljivosti tokom zahtjevnih fizičkih napora, poput teniskih mečeva. Pored toga, banane su bogate antioksidantima, koji pomažu u zaštiti organizma od štetnih slobodnih radikala, a pružaju i dugotrajan osećaj sitosti, zbog čega su savršena užina za sportiste.

Urme su, takođe, ključni deo Novakove ishrane, i to s dobrim razlogom. Ovo voće, koje potiče s Bliskog istoka, dolazi s visoke palme i danas se gaji širom sveta, uključujući Mediteran, Aziju, SAD i Meksiko. Rastu u velikim grozdovima koji vise s palmi, a kako sazrevaju, njihova boja prelazi u tamnosmeđu, dok im površina postaje naborana zbog isparavanja vode. Upravo u ovoj fazi urme se beru, iako izgledom mogu podsećati na osušeno grožđe, zadržavaju gotovo svu svoju nutritivnu vrednost, zbog čega su idealne za sportsku ishranu.

Urme, bilo sveže ili sušene, mogu se pronaći tokom cele godine, ali najkvalitetnije sveže urme stižu od novembra do januara. Među najpoznatijim sortama su Medjool urme, prepoznatljive po svom intenzivno slatkom i pomalo lepljivom ukusu, zbog čega su omiljene među ljubiteljima ovog voća, uključujući i Novaka. Iako su izuzetno slatke, urme su i prava nutritivna riznica, bogate vlaknima koja pomažu boljem varenju i održavaju stabilnu energiju. Takođe su bogate prirodnim šećerima, kalijumom, magnezijumom i vitaminom B6, što ih čini savršenim saveznikom za sportsku izdržljivost.

Ovaj pažljivo osmišljen spoj banana i urmi omogućava Novaku da održi vrhunski nivo energije, brz oporavak i neprekinutu snagu tokom napornih mečeva, dok istovremeno usklađuje intenzivan fizički napor s pažljivom ishranom.

Pored svojih sportskih dostignuća, Novak je poznat i po angažovanju u humanitarnim aktivnostima preko “Fondacije Novak Đoković”, koja se posvećuje podršci obrazovanju i boljem životu dece u Srbiji. Takođe je snažan promoter zdravog načina života, zagovarajući pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i mentalnu ravnotežu. Njegova predanost alternativnim pristupima ishrani, uključujući konzumaciju sirove hrane i izbegavanje glutena, često se ističe kao ključni faktor koji doprinosi njegovoj izuzetnoj izdržljivosti i snazi na terenu.

MALO O URMAMA ILI KAKO NEKI KAŽU “HURMAMA”

Urme su voće koje datira još iz drevnih vremena i od tada su ostale popularne zbog svojih bogatih hranljivih sastojaka i jedinstvenog ukusa. Potiču s Bliskog istoka, gde su vekovima bile glavni izvor energije i hranljivih materija za lokalno stanovništvo. Danas se uzgajaju širom sveta, od Mediterana do Azije, pa čak i u nekim delovima Sjedinjenih Američkih Država i Meksika. Urme rastu na visokim palmama, grupisane u velike grozdove, i kada sazrevaju, menjaju boju iz zlatno-žute u tamno-smeđu. Tokom ovog procesa, gube deo vlage, ali zadržavaju svoju nutritivnu vrednost, ostavljajući iza sebe slatke, mekane plodove sa specifičnim lepljivim teksturom.

Posebno su poznate Medjool urme, koje su cenjene zbog svoje izuzetne slatkoće i mekoće. Njihov bogat, gotovo karamelast ukus i tekstura privlače ljubitelje širom sveta, a često se koriste kao prirodni zaslađivač u raznim jelima. Iako deluju kao prava poslastica, urme su zapravo vrlo korisne za zdravlje. Bogate su prirodnim šećerima, što ih čini idealnim izvorom brze energije, ali su takođe prepune vlakana, što doprinosi boljem varenju i produžava osećaj sitosti. Zbog ovih svojstava, urme su postale omiljene među sportistima i ljudima koji vode aktivan način života.

Kalijum, magnezijum i vitamin B6 su samo neki od važnih minerala i vitamina koje urme sadrže. Kalijum je posebno značajan za pravilno funkcionisanje srca i mišića, dok magnezijum pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi i doprinosi opuštanju mišića. Vitamin B6 je važan za održavanje zdravog nervnog sistema i poboljšava moždane funkcije. Urme takođe sadrže antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od upalnih procesa u telu. Zbog svog bogatog sastava, ovo voće je često preporučeno za jačanje imunog sistema i opšteg zdravlja.

U ishrani se urme mogu koristiti na razne načine. Mogu se jesti same kao užina, dodavati u smutije, salate ili koristiti kao sastojak u slatkim i slanim jelima. Njihova prirodna slatkoća često ih čini zamenskom opcijom za rafinisani šećer, pa se mogu koristiti u pečenju kolača, pripremi energetskih pločica i drugih zdravih poslastica. Pored toga, urme su idealne za doručak, kada je potrebno obezbediti brzu i zdravu energiju za početak dana.

Pored nutritivnih benefita, urme imaju i kulturno-religijsku važnost, naročito u islamskoj tradiciji, gde su često deo iftara, obroka kojim se prekida post tokom ramazana. Veruje se da je prorok Muhamed prekinuo post upravo jedenjem urmi, pa se one smatraju svetim voćem u mnogim delovima sveta.

Iako su mnogi navikli da urme vide kao suvo voće, one su dostupne i u svežem obliku, naročito u sezoni između novembra i januara. Sveže urme imaju malo drugačiji ukus i teksturu – manje su slatke i sočnije od suvih, ali su podjednako hranljive. Bez obzira na to da li su sveže ili suve, urme su odličan dodatak ishrani zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti i hranljive vrednosti.

U modernom svetu, urme su stekle popularnost ne samo zbog svoje istorijske važnosti, već i zbog svoje pogodnosti za sve koji traže prirodne, zdrave grickalice koje obezbeđuju energiju bez preteranih kalorija. Mnogi ljudi koji prate savremene trendove u ishrani koriste urme kao deo veganske ili bezglutenske ishrane, jer pružaju mnogo hranljivih materija u malom, slatkom pakovanju. Takođe su popularne među sportistima koji ih koriste za brzu obnovu energije i snage nakon intenzivnih treninga.

Zaključak je da urme nisu samo ukusno voće, već i moćan izvor energije i hranljivih sastojaka koji mogu poboljšati zdravlje i održati energiju na visokom nivou. Bilo da ih jedete samostalno ili ih dodajete omiljenim receptima, urme su dragocen dodatak svakodnevnoj ishrani.