Roditelji, ne smijete više tući djecu - u Srbiji novi zakon, ako ih udarite, mogu vas prijavit i idete u zatvor - supercarobnisvijet.com

Roditelji, ne smijete više tući djecu – u Srbiji novi zakon, ako ih udarite, mogu vas prijavit i idete u zatvor

Današnji članak, koji će nam uskoro donijeti neke vrlo velike novine u Srbiji, pokazuje nam da nas više ništa ne može iznenaditi. Vjerujemo da ste do sada mnogo puta čuli priče ljudi i roditelja koji dolaze sa Zapada i koji kažu da je zakon s njima takav da ako udariš dijete to je s jedne strane zločin.

Bez obzira koliko dijete ima godina, ako ga prijavite policiji, okarakterizirano je kao kazneno djelo, a jedan ili oba roditelja uz novčanu kaznu mogu dobiti i zatvorsku kaznu. No, ako se isti postupak ponovi nekoliko puta, tada Centar za socijalni rad može čak reagirati i oduzeti dijete samim roditeljima. Zanimljivo je da bi takav zakon u Srbiji mogao biti uveden do kraja godine.

Trenutno imamo vrlo dobar zakon koji štiti žene od nasilja, a očito bi se 10. juna trebao sastati odbor koji će razmotriti i uvesti ovaj zakon, koji bi u Srbiji moglo biti vrlo teško usvojiti, jer je vrlo dobro poznato što je to društvo poput i okoliša uopće. Međutim, ako se postigne sporazum na usvajanje, on se šalje u parlamentarnu proceduru i bit će usvojen u posljednjem tromjesečju 2021.

Cijela stvar je u tome da dijete može otići u Centar za socijalni rad i prijaviti nasilje nad sobom, a zatim bi roditelji bili pozvani na razgovor. Ako se ista stvar ponovi nekoliko puta, tada roditelji odlaze na savjetovanje kako se takve stvari ne bi ponovile. Ako se cijeli slučaj okarakterizira kao fizičko zlostavljanje, onda se može oduzeti roditeljsko pravo, rekla je Milka Milovanović, koja je državna tajnica u Ministarstvu obitelji i demografije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *