U Nizozemskoj grade ono što su nazivali pčelinjim hotelima kako bi spasili ovu vrstu insekata. To su učinili jer je ugrožena polovica od ukupnog broja domaćih pčela. Spominjanje nije jedini doprinos njihovom očuvanju u ovoj zemlji.

Prema vladinim podacima, 75 posto usjeva hrane ovisi o oprašivačima, a država je drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda na svijetu. Zbog toga je prijetnja Nizozemskoj počela predstavljati veliki problem.

Kako bi riješila taj problem, odlučila je napraviti prostor u kojem će pčele moći boraviti i hraniti se. Jedan takav prostor napravljen je u gradu Utrechtu. “Hotel” je na velikom panou. Ima 200 mjesta za gniježđenje pčela.

Oko njega je prostor od 7000 četvornih metara s divljim cvijećem. Uz to, na krovovima 316 autobusnih stanica u Utrechtu izgrađeno je stanište pčela i drugih insekata.

U Amsterdamu je zabranjena uporaba pesticida na javnim zelenim površinama i odlučeno je da se sade domaće biljne vrste. Kao rezultat, raznolikost pčelinjih vrsta u ovom gradu povećala se za 45 posto od 2000. godine.

U Nizozemskoj također prave ono što nazivaju “autocestom za pčele”. To znači posaditi veliku količinu divljeg cvijeća uz glavne ceste, a sve kako bi ovaj kukac imao više hrane.

Zahvaljujući tim mjerama, broj pčela u nizozemskim urbanim područjima počeo se stabilizirati, objavio je Svjetski ekonomski forum (WEF).

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime