VINKA IZ ČAČKA TVRDI – OVO JE NAJBOLJA OBLOGA ZA SKIDANJE TEMPERATURE: Obnavlja tijelo i čisti organizam BRZINOM MUNJE, svi bolovi prestaju kao rukom odnešeni

  0
  1248

  Sremuš je jedna od moćnih samoniklih biljaka koja nakon hladne i duge zime munjevitom brzinom obnavlja tijelo i čisti tijelo od glave do pete. U narodu poznata kao medvjeđi luk, ova biljka čisti tijelo od toksina, djeluje antibakterijski i antivirusno.

  Travari kažu da je za poticanje cirkulacije dovoljan samo gram sremuše dnevno, a čačanske domaćice imaju brojne ljekovite recepte čiji je glavni sastojak medvjeđi češnjak.

  “Sremus se sitno nasjecka ili samelje, a zatim pomiješa s prosijanim brašnom i jabučnim octom. Kad zavrije, zamota se u oblog i stavi na bolno mjesto. Izuzetno je učinkovit kada netko ima visoku temperaturu, upalu ili upalu , sremus sve izvlači. Osjećate se kao potpuno novi, čak se vjeruje da nakon dugog zimskog sna medvjedi prvo traže sremuše u šumi kako bi se ojačali “, rekla je Vinka Dlačić za RINA.

  Srbi su uvijek vjerovali u prirodne lijekove, a sremuš je jedan od dokazanih najboljih. Vješte domaćice od njega prave salate i pite, ali medvjeđi luk ima i ljekovita svojstva kad se usitni u rakiju, komovicu pješice.

  “Nekada na svakom uglu nije bilo ljekarne kao danas. Tretirali su nas puno drugačije, ali bilo je uspješno. Osim vrućice i upala, kombinirano s rakijom izvrstan je lijek za bolove u trbuhu. Pročišćavanje cijelog tijela. Može i pomiješana s medom, maslinovim uljem ili skuhajte čaj “, kaže Vinka.

  Miris češnjaka prisutan je samo kada se jede, pa je to razlog zašto se od prirode ne biste trebali odreći ovog divljeg lijeka s kojim, kako kažu, sve boli prestaju kao da su ih ručno odnijeli.

  Raste na obroncima planina, a nalazi se u planinskim predjelima, najviše na Jelici i Povlenu. U selu Donji Taor manifestacija “Dani Sremuše” posvećena je ovoj samonikloj ljekovitoj biljci. Okom je sličan đurđici, ali ima miris češnjaka po kojem je prepoznatljiv.

  LEAVE A REPLY