TRI ZLATNA PRAVILA koja vam spašavaju život tokom ZEMLJOTRESA, ove stvari morate dobro ZAPAMTITI

0
1541

Epicentar jučerašnjeg potresa, koji se osjetio i u Beogradu, bio je u Hrvatskoj. Izuzetno jak potres magnitude 6,2 po Richteru zahvatio je područje Siska. Kako bi se svi osigurali da smo i mi i naši najmiliji sigurniji tijekom neugodnih prirodnih katastrofa, postoje preporuke kojih bismo se trebali pridržavati, kako bismo izbjegli loše posljedice. Detaljne preporuke o tome što se preporučuje u takvim situacijama objavljuju se na službenim web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova. Kad je riječ o manjim potresima, treba imati na umu da oni najčešće mogu biti najava jačeg.

Ako postoji manji potres, koji može biti samo podrhtavanje prije jačeg potresa. Kada dođe do jačeg potresa, poput onog koji je jučer potresao Hrvatsku, postoje brojne preporuke koje vam mogu pomoći da zaštitite sebe i svoju obitelj što je više moguće. Unutar svojih domova preporučuje se traženje skloništa unutar vrata, blizu nosivih zidova, također je jedno od sigurnijih mjesta ispod stola ili drugog jačeg kućnog namještaja.

Kad se smjestite na sigurno mjesto, pričekajte da potres prestane. Svoje tijelo možete dodatno zaštititi pokrivajući glavu rukama, jer su ekstremiteti manje važni u ovako jakim potresima, povećavajući tako šanse za preživljavanje u slučaju da vam se objekt sruši. Stavite što dalje od prozora i bilo kojeg stakla, poput vanjskih zidova i vrata. Općenito se odmaknite od elemenata koji mogu pasti zbog vibracija.

Ako vas potres pogodi u krevetu, uvucite se ispod kreveta, ako je moguće, i pobrinite se da glavu pokrijete rukama. Ako vas potres pogodi vani, slična pravila vrijede i za takvu situaciju. Klonite se svega što može pasti uslijed tresenja. Ulična rasvjeta, dalekovodi i naravno zgrada u kojoj je najveća opasnost.

Dimnjaci i crijepovi samo su neki od predmeta koji mogu predstavljati potencijalnu opasnost u slučaju velikog potresa. Naravno, ne moramo ponavljati da je vani najvažnije zaštititi glavu, torbu ili ruke. U slučaju nesreće u automobilu kada se dogodi potres, poželjno je zaustaviti vozilo, ako je moguće. Za vozila vrijede ista pravila kao što smo već napisali. Klonite se predmeta koji se mogu srušiti ili srušiti, kao i predmeta koji bi mogli pasti na vaš automobil. To uključuje, naravno, sve, od zgrada, dalekovoda, mostova itd. Nakon potresa pažljivo se krećite i vodite računa da izbjegnete oštećenja infrastrukture vašeg grada.

 

LEAVE A REPLY