DODIK NAPRAVIO SKANDAL PRED UN-OM!Ovo je cijeli svijet slušao: ODMAH SE OGLASILE AMERIKA I NJEMAČKA

0
1884

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, gostujući na okruglom stolu pred Vijećem sigurnosti UN-a, napao je visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i nazvao ga čudovištem i strancem koji surađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime.

Na početku se odmah osvrnuo na činjenicu da se Daytonski sporazum provodi, a ne tumači, te da Inzko nema pravo to činiti i na njemu provoditi odluke. Dodao je da ga nije formiralo “nikakvo Vijeće za promicanje mira, već da je OHR naveden u Aneksu 10.

“Daytonski sporazum navodi da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a taj ustav je omogućio uspostavljanje mira i završetak rata. BiH je složena državna zajednica i uvelike se oslanjala na ono što su Sjedinjene Države učinile na ustavima. Sjedinjene Države jasno su izjavile “njoj pripada samo ono što je izričito dato BiH, a sve ostalo entiteti pripremaju. Vjerujem da je Inzko to pročitao, ali nije ovlašten tumačiti Ustav i miješao se u ovo i mnoga druga pitanja u BiH”, rekao je. Dodik.

Potom je prozvao sve prethodne visoke predstavnike u BiH i izjavio da su to stranci koji pokušavaju nametnuti svoje odluke i stvoriti BiH. Spomenuo je Paddyja Ashdowna, bivšeg visokog predstavnika u BiH, i nazvao ga pristranim i kriminalcem.

“Na sve je načine pokušao uništiti Daytonski sporazum, što je i potvrdio u knjizi kada je rekao da mu je namjera stvoriti novu BiH. Nigdje u Daytonskom sporazumu ne postoji Vijeće za promicanje mira koje je navodno dalo visokom predstavniku ovlast da usvoji i Ovaj stranac pojavio se na temelju mandata iz Aneksa 10. Mojoj RS-u, Federaciji BiH i proizvoljnoj Republici BiH, visoki predstavnik dužan je podnijeti izvještaj, što nikada nije učinio “, rekao je.

Dalje je rekao da se Srbija, Hrvatska, RS i dio FBiH slažu da se ukine institucija OHR-a u našoj zemlji. Dodao je da je Inzko imenovan na to mjesto radi promicanja interesa Bošnjaka, posebno onih iz Sarajeva koji ga zbog toga tapšu po ramenu.

“Pokazao je da mrzi Srbe. Inzko zloupotrebljava govornicu i govori isključivo u ime muslimana, a ne svih ljudi u BiH. Baš kao što je Izetbegović u pismu UN-u rekao da je trebalo biti prisutno Predsjedništvo BiH, Inzko je to ponovio i želim reći da Zastupam ga kao predsjedavajućeg. To je dokaz da rade zajedno na istom cilju sa Bošnjacima iz Sarajeva. Čak se i arogantni Paddy Ashdown nije usudio promijeniti Ustav. Ustavni sud u kojem su dva Bošnjaka i tri stranca uvijek nadglasava Srbe i Hrvate i oni uvijek i donositi odluke “, naglasio je.

Dotaknuo se i državne imovine, gdje je Inzko u nekoliko navrata izjavio da RS i Srbija ne mogu sklapati sporazume bez pristanka BiH i da ne smiju ugroziti njene interese. Dodik je odgovorio da nigdje u Ustavu ne stoji da je BiH vlasnik imovine.

“BiH nema imovinu, Inzko mora provoditi odluke, a ne kršiti Ustav. On je čovjek koji sprečava razvoj države. Srpski narod prihvatio je Daytonski sporazum vjerujući u ispravnost međunarodne zajednice, međutim, moj srpski narod je malen i nikada nije vodio osvajanja.” ratovi i ova posljednja dva bila su takva.

Građanski rat u BiH vodio se jer je netko nametnuo raspad Jugoslavije, moj srpski narod ne smije imati ista prava kao i drugi narodi u regiji. I kad se pitam kako je moguće Kosovu dati pravo na državu, a negirati RS, oni nas dalje kažnjavaju “, rekao je Dodik.

Naglasio je da Inzko nema potporu na lokalnoj razini.

“Zaustavite to čudovište koje nam pokušava nametnuti odluke koje nisu utvrđene Daytonskim sporazumom, on je stranac koji će uništavati BiH. Osvećuje se Srbima i Hrvatima u BiH. Inzko nema apsolutno nikakve veze s državnom imovinom u BiH i pokušava zaustaviti hidroelektrane i zračne luke.” “Nećemo službeno najavljivati ​​niti poštovati bilo koju odluku u RS-u. Ako Inzko nastavi s provedbom odluka, razmotrit ću početak integracije RS-a s matičnom državom Srbijom”, rekao je Dodik.

LEAVE A REPLY