KAŠALJ NIJE! OVO JE PRVI SIMPTOM U TREĆEM TALASU KORONE! Doktorica Desimirka otkriva KADA JE VRIJEME DA ODETE LJEKARU

  0
  9779

  Voditeljica zdravstvene službe za odrasle Doma zdravlja Vračar Desimirka Masal kaže da se klinička slika zaraženih pacijenata virusom korone razlikuje od prethodna dva vala i da oni danas dominiraju – glavobolja, bolovi u leđima, vrućica …

  “Klinička slika razlikuje se od prethodnog vala. Sada u njoj uglavnom dominiraju glavobolje, temperature do 38,5 stupnjeva, jaka malaksalost, bolovi u leđima. Neki nemaju ni temperaturu, ali imaju umor, jaku glavobolju koja je teško proći kada se piju analgetici”, objasnila je. .

  Masal je za Tanjug izjavio da je sve više pacijenata koji imaju proljev i povraćanje prvi znak bolesti.

  “Kašalj sada nije prvi simptom i nije dominantan kod naših pacijenata. U ozbiljnijih bolesnika kašalj se javlja kasnije”, istaknula je.

  Naglašava da se broj pacijenata povećao sto posto u odnosu na razdoblje od prije tri tjedna te da je puno više prvih pregleda nego kontrolnih.

  Masal ističe da dominiraju uglavnom mlađi pacijenti, da su u čekaonicama neprestano gužve, pacijenti dugo čekaju RTG, ali i laboratorijske rezultate.

  “Brzo radimo preglede, ispitujemo 100 pacijenata u smjeni, ali laboratorij i X-zrake ne mogu raditi s tom dinamikom, pa se rezultati čekaju dugo. Obrada laboratorijskih podataka traje sat vremena, sat i pol”, rekla je.

  Svakodnevno u ambulanti Kovid Doma zdravlja Vračar rade dva liječnika i dva tehničara, a ujutro isto toliko u popodnevnoj smjeni i jedan liječnik.

  Tijekom dana rade oko 100 briseva za PCR testiranje, a rade i serološke pretrage, kao i antigene.

  LEAVE A REPLY