Ovo su plemićka prezimena sa Balkana – ukoliko se prezivate ovako, uskoro ćete postati BOGATAŠ, odmah provjerite

0
1303

Danas govorimo o jednoj vrlo zanimljivoj stvari, a to su prezimena koja se pojavljuju na Balkanu. U 80% situacija sve one završavaju s “ic”, dok imamo i one koje završavaju s “ovic”. Kako se prezivate i znate li porijeklo istog? Prezime znači koji je vaš korijen i općenito odakle ste.

Vjerovali ili ne, najčešće prezime na Balkanu je Hodžić, koji i dalje ima najveći postotak. Danas vam donosimo neka prezimena koja su povezana s plemićkim lozama i koja su vrlo plemenita. Počinjemo s prezimenom Branković, koje je nastalo u 15. stoljeću. Najpoznatiji je Vuk Branković, koji je bio u Kosovskoj bici, i po tome će ostati zapamćen. Kasnije su Brankovići nosili titulu despota i osamostalili se.

Prezime Balšić najviše se koristilo u Crnoj Gori i najviše se koristilo u razdoblju od 1369.-1421. Nakon smrti cara Dušana, Balšići su postali vladari cijele Zete i tog područja, a nitko im se definitivno nije smio suprotstaviti ni po jednom mogućem pitanju. Idemo dalje s prezimenom Branivojević, koji je vladao Humom u razdoblju prve polovice i početka devetog stoljeća.

Nastavljamo s prezimenom Vlastimirović, što je prvo pravo srpsko prezime zapisano u udžbenicima uopće. Princ Vlastimir bio je prvi pravi princ u svojoj zemlji, a najveći suparnici bili su mu ljudi i članovi dinastije Nemanjić. I na kraju, prezime Vojinovići, koji su bili u službi Nemanjića. Jeste li se našli u ovim prezimenima?

LEAVE A REPLY