Englezi: Jugoslavija bi sad bila svjetska sila

0
334

Svi smo svjesni dvije „činjenice“. Prvo, Jugoslavija se raspala uslijed miješanja Zapada koji nije volio imati jaku i moćnu zemlju u srcu Europe. Drugo, Jugoslavija se nikada ne bi raspala da jugoslavenski narodi nisu nosili sjeme tog raspada, da nisu bili plodno tlo za propast.

Što bi se dogodilo da je Jugoslavija preživjela? Sigurno je da bi današnji svijet bio sasvim drugo mjesto. Za početak, zbog prisutnosti Pokreta nesvrstanih, Europska unija bila bi daleko slabija i manje utjecajna u svijetu. Cijela Europa pohrlila bi u Beograd, a odatle u šest republika koje se danas bore zbog mrvica iz Bruxellesa – piše Phil Butler u autorskom tekstu

Imajući obje ove stvari na umu, odlučili smo podijeliti s vama najzanimljivije dijelove autorskog teksta “Kako je Jugoslavija sirizirana prije 25 godina”, Phila Butlera, britanskog stručnjaka za istočnu Europu.

Vjerujemo da će vas mnogi odlomci iznenaditi, a neki oduševiti zbog “što bi se dogodilo da se dogodilo”. Mnogi od vas, koji su živjeli u toj bivšoj Jugoslaviji, možete zatvoriti oči i zaplakati jer će shvatiti da su izgubili mnogo više od puke zajedničke države. Izgubili su svijetlu budućnost koja je mogla biti.

“U alternativnom svemiru, što bi se dogodilo da Jugoslavija još uvijek postoji?” U ovom presudnom trenutku današnje povijesti apsolutno je neophodno suočiti se sa događajima u posljednjih 25 godina, a Jugoslavija i zapadna intervencija u njemu možda su najbolje mjesto za početak.

Možete li zamisliti Europu u kojoj je Jugoslavija jedan od najvažnijih igrača? Mogao bih. Jugoslavija je zapravo bila jedan od najvećih kulturnih i ljudskih pokusa u povijesti.

Nastala na granici bivše Austro-Ugarske monarhije i Osmanskog Carstva, Jugoslavija je ujedinila narode iz oba kulturna kruga na način koji nije viđen od vremena Aleksandra Velikog.

Pokus je trajao nešto više od pola stoljeća, a ideja je bila stvoriti jedinstvenu državu za sve južnoslavenske narode. Iako je Jugoslavija dijelom bila geostrateški projekt Britanije i Francuske s ciljem suzbijanja Njemačke, to je u osnovi bila razumna i pravedna ideja.

Odredbe Krfske deklaracije tražile su stvaranje ustavne monarhije slične Engleskoj, i premda je kralj Aleksandar u jednom trenutku suspendirao ustav i izbore, ovaj je projekt ostao obećavajući. Rat, političke makinacije, unutarnji i vanjski pritisci porasli su na ovu svjetsku silu u usponu, a kao što je to obično slučaj u takvim eksperimentima, autoritarna vladavina postala je nužna i čak poželjna.

Kad je na vlast došao nacionalni heroj, diktator i globalne “poznate osobe” Josip Broz Tito, Jugoslavija je u punom kapacitetu izašla na svjetsku pozornicu. Njegova je uloga u osnivanju Pokreta nesvrstanih bila i izdašna i izuzetno važna, posebno za narode same Jugoslavije; uostalom, temelji su mu postavljeni u Beogradu 1961. godine.

Kada na raspad Jugoslavije gledate iz ove perspektive, možete vidjeti geostrateško razmišljanje Washingtona i nikome nisu potrebni instituti mozgova kako bi razumjeli zašto je predsjednik Bill Clinton čekao da 1995. intervenira u Bosni. Zapravo je Clinton samo nastavio politiku destabilizacije jugoslavenskog socijalizma, koju je utemeljio njegov prethodnik George W. Bush.

LEAVE A REPLY