RATKO MLADIĆ DANAS USTAO I PRED SVIMA OVO REKAO: Šok u sudnici, EVO ŠTA JE IZJAVIO RATNI ZLOČINAC

0
2569

Bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske Ratko Mladić rekao je danas na kraju žalbenog ročišta pred Mehanizmom za kaznene sudove u Haagu da je živ i zdrav te da će pasti optužnica protiv njega za kojega smatra da je “dijete NATO pakta”.

“Ja sam živ i zdrav i živjet ću dok postoji naše pleme, a ova optužnica pala je u vodu”, rekao je Mladić tijekom desetominutnog govora na kraju rasprave o žalbama na presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor. Na početku svog obraćanja zatražio je od Žalbenog vijeća da mu dozvoli 31 minut da govori umjesto zakazanih 10 minuta, jer, kako je rekao, ima što reći za svaku godinu otkad je gurnut u rat, ne samo u svoje ime, već i u ruke domoljuba. i srpski narod, koji je u vihoru, ali vijeće nije prihvatilo ovaj zahtjev.

Potom je nastavio svoju izjavu, rekavši da je bio meta NATO pakta, što je nastavio ocjenjivati, te da je optužnica protiv njega “dijete NATO-a”.

“Nemojte se vrijeđati, ali ovaj sud, o kojem imam negativno mišljenje, dijete je zapadnih snaga koje su puhale u isti balon još od perestrojke”, rekao je, između ostalog, Mladić na kraju žalbenog ročišta.

Tužitelju koji je zastupao tužbu, a kako je rekao, dva dana su ga “zmijske, đavolske riječi” puštali, Mladić je rekao: “To nije ono o čemu sam govorio”.

“Sada sam u poziciji da se branim, ne branim se, čovjek sam koji sam profesionalni vojnik cijeli život, iskreno sam radio i u miru i u ratu u skladu sa zakonima svoje zemlje, koji je prekršen NATO paktom. “Je li kriv Ratko Mladić što nije dozvolio da ustaše bace srpskog nećaka u jamu kao u Jasenovcu”, izjavio je, između ostalog, bivši general VRS. Smatra da Sudsko vijeće, koje je, kako je naveo, osudilo na doživotni zatvor, nije bilo ispravno, ocjenjujući da su ti suci u sukobu interesa, jer su “također branili nizozemski bataljon”.

“Bio sam u Srebrenici, za razliku od svih vas ovdje, od 9. do 13. jula. Kamera me pratila cijelo vrijeme kroz Srebrenicu … Jednom prilikom, zaostali vojnik 28. lake divizije pucao je u mene, ali promašio je. “Imao sam tada” heckler “sa mnom i rekao sam mu da prestane, ali nisam se osvetio, niti sam dao sigurnost da puca, jer je nosio prsluk UN-a”, rekao je Mladić. Navodeći da je Srebrenica ključna u ovom suđenju, Mladić je Žalbenom vijeću rekao da je to “nemanjićki grad iz kojeg se vadi zlato i srebro”, te da je Dragutin Nemanjić tamo sagradio mnogo manastira.

Za vrijeme SFRJ tamo nije bilo vojske ni paravojnih formacija, dodao je, napominjući da od rata nije ušao u Srebrenicu, Žepu ili Goražde.

“Ratko Mladić nije započeo rat, niti je napravio plan za napad na Jugoslaviju”, rekao je Mladić nakon čega je njegov govor prekinut, ali uspio je dodati: “Ja sam živ i zdrav i živjet ću dok postoji naše pleme, a ova optužnica je odbačena. u vodu “.

Prije Mladićevog obraćanja njegov branitelj Dragan Ivetić rekao je na sudu da Mladić pati od nekoliko baleta i da ne zna kakve je lijekove danas primio, ali da nije uspio uzimati lijekove u 18 sati zbog tijesnog rasporeda ovog dvodnevnog saslušanja.

“Sumnjam u njegove mentalne sposobnosti i nisam siguran da razumije posljedice ove rasprave i njegove izjave, jer njegova bolest utječe i na njegov govor”, upozorio je Ivetić žalbeno vijeće. Obraćanjem mladića okončano je dvodnevno ročište o žalbama, a sutkinja Priska Nyambe najavila je da će žalbena presuda biti donesena “na vrijeme”.

LEAVE A REPLY