ZEMLJOTRES POGODIO NAŠU ZEMLJU, LJUDI PANIČNO NAPUŠTALI KUĆE: Stigle prve informacije!

  0
  4750

  Novi potres potresao je BiH.

  Popodne je područje BiH ponovo pogodio potres.

  Prema Euromediteranskom seizmološkom centru, potres se dogodio na području Mostara.

  Mostar ima arhitektonski značajne građevine u širokom rasponu stilova. Povijesni arhitektonski stilovi odražavali su kozmopolitsko zanimanje i izloženost stranim estetskim trendovima i vješto su se spojili s autohtonim stilovima. Primjeri uključuju talijansku franjevačku crkvu, otomansku kuću Muslibegovića, dalmatinsku kuću Ćorović i pravoslavnu crkvu koja je sagrađena na dar sultana.

  Osmanlije su koristile monumentalnu arhitekturu za potvrđivanje, proširenje i konsolidaciju svojih kolonijalnih posjeda. Administratori i birokrati – mnogi od njih starosjedilaca koji su s kršćanstva prešli na islam – osnovali su džamijske komplekse koji su uglavnom obuhvaćali škole Korana, suhe kuhinje ili tržnice.

  Od trinaest originalnih džamija iz 16. i 17. stoljeća, sedam je izgubljeno tijekom 20. stoljeća iz ideoloških razloga ili bombardiranjem. Jedna od dvije pravoslavne crkve iz 19. stoljeća također je nestala, dok je sinagoga s početka 20. stoljeća, nakon što je pretrpjela velika oštećenja u Drugom svjetskom ratu, pretvorena u kazalište. Preživjelo je i nekoliko osmanskih gostionica, zajedno s drugim zgradama iz tog razdoblja povijesti Mostara, poput fontana i škola

  LEAVE A REPLY