Prvo zemljotres, a zatim strašna VIJEST: ODZVANJAJU RIJEČI BABA VANGE – Apokalipsa je pred nama

  0
  3091

  Sve je jutro bilo sve po planu. Posada i oprema bili su spremni za vojnu vježbu 10. kolovoza i ništa nije nagovještavalo kakav će se užas dogoditi i zašto će se cijeli svijet potresati. Naime, mornari su se pripremali za vježbe napada na “neprijatelja” zajedno s vojskom koja je bila u Barentsovom moru, ali vezu nisu mogli uspostaviti. Norvežani su u 11:30 pročitali seizmološku aktivnost 1,5 Richtera, a nekoliko minuta kasnije i 3,5 Richtera.

  Točno prije dvadeset godina podmornica Kursk potonula je s cijelom posadom do dubine od 108 metara. Svih 118 članova posade izgubilo je život u ovoj nesreći. Podmornica je pronađena na dnu mora dan nakon potresa, a činilo se da će se zaglaviti dok je prednja strana probijena. Admiral mornarice odmah je rekao da su šanse za preživjele gotovo nemoguće, ali da se neće odreći. Svi su se odmah bacili u akciju spašavanja, u kojoj je sudjelovao i ogromni nuklearni krstaš, preko 20 brodova i podmornica. Članovi posade imali su kisika nekih 5,6 dana, ali potragu je zaustavila jaka oluja, pa je bilo mnogo teže doći do podmornice Kursk.

  To je bio jedan od najvećih gubitaka za Rusiju, posebno zato što se čitava izgubljena posada sastojala od časnika i podoficira, jer se za ovaj projekt pripremao veliki broj uglednih časnika. Krajem 2001. podmornica je izvučena, a zatim je provedena istraga, a službeni podaci su da je ta nesreća bila posljedica eksplozije u blizini torpeda, a onda se vatra velikom brzinom proširila na druge dijelove, budući da je unutra čitava mornarica gorjela. Čak je i Baba Vanga proricala da će “Kursk biti prekriven vodom i da će cijeli svijet plakati nad njim”.

  LEAVE A REPLY