SRPSKI PRAH protiv KORONE – odmah ubija koronu, digao se cijeli svijet na noge – spas imamo (foto)

0
1813

Sjajne vijesti stigle su iz Srbije, točnije sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, gdje je tim, predvođen prof. Dr. Vladimirom Pavlovićem, izumio i patentirao „prah protiv krošnje“. Naime, ovo je istraživanje bilo dio međunarodnog natjecanja Udruženja izumitelja „Kruna inovacije“ u kojem je sudjelovalo 35 zemalja i preko 200 izuma iz područja znanosti i tehnologije. Znanstveni tim iz Srbije tako je svojim prahom osvojio treće mjesto na tom natjecanju.

Oni su zapravo napravili kompozitni prah koji se stavlja na filtre na ventilacijskim sustavima, a ovaj se prah sastoji od biljaka koje su s našeg područja, ali i titanijevog dioksida i apatita, a ti sastojci zapravo povećavaju antimikrobna svojstva materijala. Doktor Pavlović poznat je i po tome što je radio za NASA, a kaže da razne vrste čestica, koje imaju antimikrobna svojstva, mogu stvoriti samo veći problem jer ako se skupljaju, prolaze kroz staničnu membranu i loše utječu na zdravlje, te mogu napraviti pravu katastrofu. u tijelu i ozbiljno mu naškoditi.

On je, s druge strane, odlučio koristiti više prirodnih materijala i ekstrakata umjesto kemikalija, pa su uzimali biljne ekstrakte, koji su mali i nemaju opasnosti po zdravlje. Ovim su uspjeli dokazati da imaju antimikrobna svojstva i da aktivni titanov dioksid može imati svojstva slična antibioticima.

Dezinfekcija je zasigurno bio veliki problem do sada, jer je teško pronaći uistinu učinkovit lijek, a sada se stavlja u prvi plan od kada se kruna pojavila. Također je rekao da je takva nagrada veliko priznanje, ali treba uzeti u obzir da sjajni znanstvenici u drugim, razvijenijim zemljama već dugo rade na takvim stvarima.

LEAVE A REPLY