ZATVARA SE SRBIJA?! PREDRAG KON OBJASNIO: “Nemamo drugog načina.

0
3499

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da postoji mogućnost uvođenja hitnih mjera, ako tendencija broja zaraženih nastavi rasti, te je izrazio nadu da se to neće dogoditi.

“Nemamo mnogo izlaza u daljnjim sve većim aktivnostima, nemamo drugog izbora nego zatvoriti, hoće li to biti izvanredno ili hitne mjere, to je već pitanje. Nadam se da za to neće biti potrebe, iako još uvijek imamo povećanje “, rekao je Kon.

Prema njegovim riječima, situacija će biti posebno epidemiološki loša ako bude situacija jednog pacijenta na 1000 stanovnika, a ocijenio je da je situacija u Beogradu gora nego što je bila u aprilu.

“Imali smo te proslave i ona mjesta super prenosa virusa, onda nije važno u kojoj je sezoni. Super predajnici se tamo stvaraju. Moramo shvatiti da je virus vrlo ozbiljan neprijatelj”, rekao je Kon za TV Prva.

Podsjetio je da se cijela strategija oslanjala na činjenicu da će virus tijekom ljeta oslabiti i da se širi sporije.

“Ušli smo u situaciju da nošenje maski u zatvorenom prostoru osigurava da nema prenošenja virusa, što uključuje trgovačke centre, javni prijevoz … ne možete uvijek kontrolirati socijalnu udaljenost”, rekao je Kon.

Rekao je da čekanje na test četiri do pet dana otežava praćenje situacije.

Dodao je da prijenos virusa ovisi i o tome koliko je kontakt bio blizak, te da ne morate nužno biti zaraženi ako ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

LEAVE A REPLY