OVO SU DVA ZNAKA DA JE KORONA UŠLA U PLUĆA: Dobro obratite pažnju, TEMPERATURA NIJE MEĐU NJIMA

0
8518

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, čak 80 posto slučajeva koronavirusa laboratorijski je potvrđeno kao blage ili umjerene, 14 posto teške, a 6 posto kritične.

Budući da se prvi simptomi koronavirusa pojavljuju u razdoblju od 2. do 14. dana nakon infekcije, važno je stalno pratiti tijelo ako se pojavi kašalj ili kratkoća daha.

Ova dva simptoma znak su da se SARS-CoV-2 proširio na pluća gdje nastavlja inficirati stanice, koje potom umiru i propadaju, čineći tijelu otežano održavanje pluća čistim. Upala uzrokuje oštećenje plućnog tkiva i dodatne upale, tako da se taj začarani krug ne zaustavi sve dok postoji zdravo tkivo koje virus može uništiti.

Upala može objasniti zašto je suhi kašalj jedan od prvih simptoma, a isti vrijedi i za otežano disanje i stvaranje sluzi.

Koji su simptomi upale pluća?

Ostali simptomi koji se mogu pojaviti u ovoj fazi su umor, grlobolja, glavobolja, bolovi u zglobovima ili mišićima, zimica i kihanje. Nakon pet dana, kronični bolesnici mogli bi imati poteškoće s disanjem, a potrebno je sedam dana prije nego što završe u bolnici. Blaži slučajevi obično prođu za to vrijeme.

Umjereno do teški bolesnici razvit će pneumoniju, koja se može kretati od neživotne do životne. Ovi se pacijenti mogu oporaviti u roku od nekoliko dana, ali nekima je potrebno nekoliko tjedana. Međutim, kod nekih bolesnika s teškim oblikom infekcije i kod onih koji imaju kritične simptome mogu se iznenada pogoršati, tako da se pretvaraju u sindrom akutnog plućnog edema, piše Telegraf.

Asimptomatska pneumonija sve je češća u Srbiji

Pulmolog dr. Mirjana Danilović ističe da nakon pojave prvih simptoma upale pluća pacijenti moraju učiniti skener, a ne rendgenski snimak pluća.

– Teško je bez temperature, moguće je da postoji temperatura koja se pojavi, prođe, a onda se opet počne ili kašalj, osjećaj kratkoće daha, pa neki nejasni simptomi. Kod koronavirusa simptomi se kreću od vrlo blagih ili drastičnih do onih koji imaju previše jaku reakciju, ali čak i onima od nas koji ovo radimo teško je prepoznati. Zato je važnije da kad sumnjamo u sve potencijalne promjene provjerimo skenerom, a ne pregledom pluća – ističe.

Koliko vremena je potrebno da se oporavi od upale pluća?

U prosjeku, pacijenti koji se oporavljaju otpuštaju se iz bolnice nakon dva i pol tjedna. U najkritičnijim slučajevima oporavak može trajati mjesecima. Sve dok je pacijent u razdoblju oporavka, može biti zarazno. Ove bi se osobe trebale savjetovati sa svojim liječnicima i epidemiolozima kako bi utvrdile nastavljaju li predstavljati rizik za druge.

LEAVE A REPLY