KORONA SE PRENOSI VAZDUHOM – NAUČNICI OBJAVILI ŠOK INFORMACIJE: Ako je ovo tačno, mijenja se sve što smo do sada radili!

0
4064

Ako je istina da se koronavirus prenosi zrakom, to će značajno utjecati na mjere njegove kontrole.

New York Times navodi da bi nove mjere značile nošenje maski u zatvorenom prostoru, čak i ako se poštuju mjere fizičkog distanciranja.

Grupa od 239 znanstvenika iz 39 zemalja ovoga tjedna objavit će otvoreno pismo Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u znanstvenom časopisu kako bi UN-ova agencija revidirala preporuke o tome kako izbjeći koronsku infekciju virusom.

Znanstvenici tvrde da se koronavirus prenosi zrakom, što znači da čestice tog virusa mogu lebdjeti u zraku u zatvorenom prostoru i da se ljudi mogu zaraziti kad ih udišu.

Stav WHO je da se virus širi prvenstveno od osobe do osobe kroz male kapljice iz nosa ili usta, koje se izbacuju kada se zaraze kovid-19 kašljem, kihanjem ili govorom.

Ako se virus prenosi zrakom, posljedice za njegovu kontrolu bit će značajne.

Kao što je objašnjeno, nove preventivne mjere uključivale bi nošenje maski u zatvorenom prostoru, čak i ako se poštuju mjere socijalne distanciranja i obvezne N96 maske za zdravstvene radnike koji brinu o zaraženim pacijentima “za filtriranje čak i najmanjih dišnih kapljica”.

Osim toga, potrebno je izmijeniti ventilacijske sustave kako bi se smanjila cirkulacija zraka.

Nakon pregleda internih e-mailova WHO-a i intervjua s 20 znanstvenika, uključujući i savjetnike WHO-a, dobiva se slika agencije kao nekoga tko “usprkos dobrim namjerama, ne ide u korak s znanošću”.

New York Times navodi da nedavni porast broja žrtava virusa corone, nakon ponovnog otvaranja tvrtki i ureda, “sve više potvrđuje ono što su mnogi znanstvenici mjesecima govorili: virus ostaje u zraku u zatvorenom prostoru, zarazivši one u blizini”.

LEAVE A REPLY