Granice EU se otvaraju – procurila lista zemalja koje od 01.07. mogu slobodni ući na prostor EU

0
2681

Čini se da Europska unija već vjeruje da postoji manje straha od povećanja broja zaraženih ako se oslobode granice za veći broj zemalja ili da na to još utječe smanjenje broja turista, pa su odlučili opustiti mjere. Ova bi vijest mogla biti sjajna za građane Srbije, ali i za BiH, jer bi značila da se od prvog srpnja i dalje možemo kretati bez ograničenja na čitavom teritoriju Europske unije.

Naime, u Bruxellesu postoje dvije liste zemalja o kojima se raspravlja – prvi je popis onih zemalja kojima će biti dopušteno ući, dok je drugi popis onih zemalja kojima će još biti dozvoljeno ulazak. Iako je sastanak održan u četvrtak, dužnosnici se nisu mogli dogovoriti tko bi trebao biti na popisu dopuštenih, a tko ne bi, pa tek treba donijeti odluku, ali velike su šanse da će ovaj popis dopuštenih država ostati isti, tako da Dakle, na teritorij EU mogu bez ograničenja ući sljedeće zemlje: Vatikan, Crna Gora, Andora, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Srbija, Albanija, Turska, Kosovo, Južna Koreja, Vijetnam, Turkmenistan, Kina, Tajland, Mjanmar, itd.

Ako se ovaj popis usvoji, svi ćemo napokon bez problema moći preći granice EU, što je sjajna vijest za sve one koji rade u inozemstvu. Hoće li to značiti da će Hrvatska promijeniti svoju odluku ili još uvijek tvrdi da se na Srbiju i BiH primjenjuje samo samoizolacija, još uvijek nije poznato jer, iako pripadaju EU, svaka zemlja može donositi pojedinačne odluke.

LEAVE A REPLY